Het verschil tussen koffie en verse bonen koffie

Koffie is een gebrouwen drank gemaakt van gebrande koffiebonen. Wanneer je hele koffiebonen koopt en thuis maalt, is druppel koffie de populairste manier om koffie te zetten, maar ook duurdere zetmethodes winnen aan populariteit. De populairste alternatieve methode is de Franse pers, die minder duur is en minder energie verbruikt dan druppel zet apparaten. Koffiebonen kunnen thuis worden gemalen met een handmaler of een burr-grinder. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een koffieautomaat van bijvoorbeeld Fortune Coffee. Algemeen wordt aangenomen dat bonenmalers de beste consistentie en smaak bieden voor koffie met hele bonen, maar ze kunnen duur zijn. De meeste mensen hebben weinig moeite om hun agenda aan te passen aan de extra tijd die nodig is om ‘s ochtends of in de loop van de dag van een kopje koffie te genieten – het is zelfs een belangrijk onderdeel van veel dagelijkse routines geworden.

Koffie wordt al eeuwenlang in landen over de hele wereld geproduceerd, maar werd in de 16e eeuw voor het eerst naar Europa gebracht door missionarissen van de soefi’s en moslims. Dit nieuwe brouwsel werd bij zeer zeldzame gelegenheden geserveerd door Arabische sjeiks, als verwennerij voor geëerde gasten of voor medicinale doeleinden. De gewoonte om elke morgen een kopje koffie te drinken verspreidde zich snel van Italië naar andere delen van Europa, waaronder Engeland.

Het verschil tussen normale koffie en koffiebonen

Hoewel gewone gemalen koffie en koffiebonen beide van koffiebonen worden gemaakt, zijn ze wel afkomstig van verschillende delen van de koffieplant. Koffiebonen zijn eigenlijk de zaden die zich in een kersachtige vrucht bevinden die aan de boom groeit. De koffieplant draagt zijn vruchten in trossen, en het zijn deze zaden die worden geoogst. Eenmaal geoogst, worden de zaden gedroogd en vervolgens geroosterd om de smaak te verbeteren. Gemalen koffie wordt gemaakt met een messenmolen of een elektrische molen, die de bonen fijn hakken of malen tot een poeder. Koffiebonen zijn over het algemeen donkerbruin door hun hoge concentratie oliën, die een sterke smaak afgeven wanneer ze worden geroosterd.

Een snijmolen hakt de bonen met scherpe messen fijn, terwijl een elektrische molen ze tot kleine stukjes verpulvert. Maar hoe ze ook worden gemalen, beide vormen leveren een fijn poeder op dat net zo gemakkelijk kan worden gezet als gemalen koffie.

Koffiebonen bevatten meer oliën dan gemalen koffie, omdat de oliën door het malen van de bonen langer aan zuurstof worden blootgesteld dan wanneer je voorgemalen koffie zou gebruiken, die net voor het zetten vers wordt gemalen. De langere blootstelling aan zuurstof zorgt ervoor dat de oliën na verloop van tijd ranzig worden. Daarom smaakt voorgemalen koffie niet zo goed als vers gemalen koffie.

Heb jij na dit artikel al zin in een bakje koffie? Neem dan het merk Fortune Coffee en laat je verrassen!