Zo organiseer jij de perfecte selfcare dag voor jezelf

Weet je nog wanneer je voor het laatst een dag helemaal voor jezelf had? Een dag waarop je niets hoefde en alles mocht, puur gericht op jouw persoonlijk welzijn? Als je niet meer weet wanneer je dit voor het laatst gehad hebt, dan wordt het wellicht tijd om weer zo’n dag in te plannen. In deze blog help ik je de ultieme selfcare dag te organiseren, zodat jij daarna weer helemaal ontspannen en uitgerust bent.

Slaap eens lekker uit

Jouw selfcare dag begint met lekker uitslapen en een rustige ochtendroutine. Neem de tijd voor je skincare en start je dag met een lekker ontbijtje. Hou je van yoga of meditatie? Dit is ook een perfecte manier om je ochtend rustig op te starten. Creëer een ritueel dat bij jou past, zoals een rustige meditatie, een serie zonnegroeten of een moment van dankbaarheid. Het belangrijkste van vandaag is dat je niet gehaast bent, maar echt de tijd neemt voor de dingen die je wilt doen vandaag. Laat de boel even de boel vandaag en focus alleen op jezelf. 

Tip: Zorg ervoor dat je je huis van tevoren al hebt opgeruimd en schoongemaakt. Een schoon huis geeft veel meer rust en dat is de basis voor je selfcare dag.

Sluit je af voor de rest van de wereld

Jouw selfcare dag is echt een dag voor jezelf. Dat betekent dat je het beste zo min mogelijk contact met de buitenwereld kunt hebben. Zorg ervoor dat je je terug kunt trekken in een omgeving waar niemand is. Plan jouw selfcare dag dus op een dag dat je gezin buiten de deur is. Zorg er daarnaast voor dat je je telefoon uit zet of dat je in ieder geval je meldingen uit zet. Natuurlijk mag je je telefoon gebruiken als dat jou rust geeft, maar probeer jezelf er niet te veel door te laten storen.

Doe waar jij zin in hebt

Doe vandaag alleen maar waar jij zin in hebt en waardoor jij optimaal kunt ontspannen. Hieronder geef ik je een lijstje met inspiratie voor activiteiten voor jouw selfcare dag: 

 • Heb je een bad? Laat deze vol lopen en geniet ervan
 • Kijk je favoriete film of serie
 • Lees eindelijk eens dat boek uit of sla een tijdschrift open
 • Ga eens lekker tekenen of schilderen
 • Maak een wandeling
 • Een zonnige dag? Ga lekker buiten in de zon zitten en sluit je ogen even
 • Hou een wellness-dagje: verwen jezelf met een maskertje, lak je nagels en epileer/verf je wenkbrauwen
 • Neem een massage
 • Ga mediteren
 • Doe een middagdutje
 • Maak een puzzel
 • Hou je van kokkerellen? Bak of kook iets voor jezelf

Zorg voor voldoende eten en drinken

Lekker eten en drinken is brandstof voor de geest en daarmee erg belangrijk voor jouw selfcare dag. Zorg ervoor dat je van tevoren wat lekkere snacks en wat lekkers te drinken in huis haalt, zodat je hiervoor de deur niet meer uit hoeft. Vandaag mag je eten waar jij zin in hebt en het mag best een beetje speciaal zijn. Heb je zin in chocolade? Bestel dan van tevoren overheerlijke bonbons bij chocoladebezorgd.nl of maak je eigen chocoladefondue. Je kunt ook je eigen borrelplank maken met al je lievelings snacks. Geen zin om te koken? Vandaag is de dag dat je geoorloofd eten mag bestellen, het is immers jouw dag vandaag. 

Een rustig avondritueel als perfecte afsluiter

Sluit je selfcare dag af met een rustgevend avondritueel. Bereid een lichte, voedzame maaltijd en geniet ervan in een rustige omgeving. Dim de lichten, steek kaarsen aan en luister naar zachte muziek of natuurlijke geluiden. Voordat je naar bed gaat, neem de tijd voor een ontspanningsoefening of lees enkele pagina’s uit een inspirerend boek.