Ontdek de heerlijke wereld van Picanha

Ben jij een echte vleesliefhebber? Dan moet je zeker eens de Picanha proberen! Picanha is een lekker mals stuk rundvlees dat oorspronkelijk uit Brazilië komt. Het wordt ook wel het staartstuk genoemd en is een echte delicatesse. Deze bijzondere smaak is te danken aan de mooie marmering van het vlees en de ideale bereiding. In deze blog vertel ik je alles over Picanha!

Wat is Picanha?

Picanha is een stuk rundvlees van de dikke bil van een rund. Het vlees heeft een mooie vetmarmering en een robuuste smaak. Het is vooral populair in Brazilië en wordt daar vaak gegeten tijdens een churrasco, een traditionele Braziliaanse barbecue. In Nederland is Picanha nog niet heel bekend, maar dat begint langzaam te veranderen.

Hoe bereid je Picanha?

Het belangrijkste bij het bereiden van Picanha is dat je het vlees eerst goed laat rusten. Haal het minimaal een uur van tevoren uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Snijd het overtollige vet aan de bovenkant van het vlees kruislings in, zodat het vet tijdens het bakken smelt en het vlees nog malser wordt. Bestrooi het vlees met grof zeezout en peper en bak het om en om op hoog vuur tot het mooi bruin is. Laat het vervolgens nog even rusten, zodat het vlees sappig blijft.

Wat eet je bij Picanha?

Picanha is van zichzelf al erg lekker, maar het is natuurlijk ook leuk om er iets bij te serveren. In Brazilië wordt het vaak gegeten met farofa, een soort cassavebloem die op smaak is gebracht met boter en ui. Ook worden er vaak zwarte bonen, rijst en gegrilde groenten bij geserveerd. In Nederland kun je ook prima een salade of gepofte aardappel erbij serveren.

Waar koop je Picanha?

Niet alle slagers verkopen Picanha, maar het wordt wel steeds bekender. Vaak kun je het bestellen bij de slager of online bestellen bij een speciaalzaak. Het is wel wat duurder dan gewoon rundvlees, maar het is zeker de moeite waard om het een keer te proberen.

Tips voor de beste Picanha

Als je Picanha gaat maken, zijn er een paar tips die je kunnen helpen om het beste resultaat te krijgen. Zoals ik eerder al zei is het belangrijk om het vlees te laten rusten. Koop ook altijd het beste vlees dat je kan vinden, dan is een goed resultaat al bijna gegarandeerd. Snijd het vlees ook altijd tegen de draad in om het malser te maken. En tot slot: experimenteer eens met verschillende kruiden om je eigen unieke smaak te creëren!

 

Picanha is echt een heerlijk stuk vlees dat je zeker eens moet proberen. Het is misschien wat prijziger dan gewoon rundvlees, maar de smaak en kwaliteit maken het de moeite waard. Voor meer informatie kun je bijvoorbeeld terecht bij The Meat Lovers.